Wat is de orthomoleculaire voedingsleer?

De basis van de orthomoleculaire geneeskunde werd gelegd door Prof. Linus Pauling in 1968. Hij ging ervan uit dat veel aandoeningen genezen kunnen worden door het lichaam te voorzien van voldoende hoeveelheden van alle biochemische stoffen (vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, vetzuren … ). Die zorgen ervoor dat ons lichaam tot in elke cel optimaal functioneert. De juiste voeding is daarbij van het allergrootste belang.

De orthomoleculaire voedingsleer steunt op een aantal principes die niet nieuw zijn. Wel wordt algemeen aangenomen dat het gezonde, gefundeerde principes zijn .

Orthomoleculaire voeding is bij voorkeur vers en biologisch geteeld. Een orthomoleculaire maaltijd bereid je met echte, onbewerkte voedingsmiddelen, met de nadruk op variatie, voor een zo breed mogelijk aantal voedingsstoffen.

Dat laatste bereik je ook sneller wanneer je je lichaam voedt met streekeigen en seizoensgebonden producten. Vers uit eigen tuin is het ideaal maar niet voor iedereen haalbaar. Gelukkig kan je al dicht in de buurt komen door de meeste van deze principes toe te passen.

Ons lichaam functioneert ook veel beter wanneer we voor het juiste zuur-base evenwicht zorgen in onze voeding. Een orthomoleculair voedingspatroon geeft op deze manier een sterk preventief en curatief resultaat!

Maar bovenal houdt de orthomoleculaire voedingsleer rekening met de verschillen in specifieke behoeften tussen individuen. Geen enkel lichaam is identiek en bijgevolg is de individuele behoefte voor al deze voedingsstoffen voor iedereen verschillend. Een orthomoleculair nutritionist brengt in kaart waar er zich tekorten voordoen en stelt een voedingspatroon op om die tekorten stelselmatig aan te vullen.

Orthomoleculaire voeding is in wezen niet vegetarisch of veganistisch. Dierlijke voedingsmiddelen zijn net als plantaardige uniek in hun samenstelling. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige voedingsstoffen niet of slechts in geringe mate terug te vinden zijn in vegetarische of veganistische voedingsmiddelen. Een orthomoleculair nutritionist kan helpen om een uitgebalanceerd  vegetarisch of veganistisch eetpatroon op te stellen zodat er geen tekorten ontstaan in eiwitten, essentiële aminozuren, omega 3 vetzuren, ijzer, vitamine B12… Zeker bij opgroeiende jongeren is een goede opvolging cruciaal!

Maak een afspraak
Orthomoleculaire voeding kan ingezet worden bij:
 • Overgewicht
 • Verteringsproblemen
 • Osteoporose
 • Hart en vaatziekten (cholesterol, bloeddruk …)
 • Energieproblematiek (vermoeidheid, burn-out, bijnieruitputting …)
 • Ondersteuning van het immuunsysteem
 • Diabetes type 2
 • Huidklachten
 • Voorbereiding op zwangerschap
 • Chronische en laaggradige ontstekingen
 • Gezond ouder worden
 • Ondersteuning bij sport- en leerprestaties
Maak een afspraak bij één van onze nutritionisten
Maak een afspraak
Sabrina

Orthomoleculair nutritionist

Sabrina geeft voedingsadvies. Ze legt makkelijk verbanden wanneer patiënten met uiteenlopende en soms vage klachten kampen.

Meer details